Yangın Merdiveni

Yangın merdivenleri bilindiği üzere adından anlaşıldığı gibi yangın esnasında bulunduğunuz bina veya yapılardan güvenli tahliye için binanın uygun olan cephesine inşa edilmiş çelik konstrüksiyon yapılardır.

Yangın merdivenleri sorumlu belediye ve itfaiye müdürlüklerinin önerdiği ve zorunlu tuttuğu yönetmeliğe göre yapılmak zorundadır.

Piyasada maalesef yönetmeliğin veya projenin ne olduğunu bilmeyen merdiven altı diye tabir edilen demir doğrama atölyelerinin ( işini hakkıyla yapan firmaları tenzih ederiz.)  yanlışlarla dolu imalatının sonucunda itfaiye ve belediyenin kabul görmemiş olduğu işi tamamlamak üzere hatta söküp baştan yapmak zorunda kaldığımız işler her geçen gün firmamıza gelmektedir.

Bu tür firmalar maalesef ısrarla işi almak için fiyatı düşük tutup malzeme konusunda yönetmeliğin önerdiğinin dışına çıkarak yapılan işin kalitesini düşürmekte ve sonuçta iş yaptıracak kurum veya şahısları mağdur etmektedir.

Burada size düşen görev teklif alırken mutlaka detay ve kullanılacak malzeme bilgisi isteyiniz

ve karşılaştırınız. İşin tamamlama esnasında ise teklifte belirtilen malzeme ile kullanılan malzeme aynı olup olmadığını  kontrol ediniz. Ve en önemlisi yaptıracağınız firmadan yazılı olarak işin üretici hatasından dolayı (yangın merdiveni  yönetmeliğine aykırı ölçü, ebat ve malzeme kullanımı) kabul görmeyen projenin hataları ve eksikleri düzelterek tekrar yapmasını kabul eden teklif yada tutanak alınız.

Bunları belirtmek ve uyarıda bulunmak  zorunda kaldığımız için Sistem Mimarlık  olarak  sektörümüzde yer alan  kötü meslektaşlarımız adına hicap duymaktayız.

 

Yangın merdiveni yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar :

  • Mutlaka yangın merdiveni yönetmeliğine uygun olarak yapılmalıdır.
  • Basamak genişlikleri, basamak uzunlukları, rıht yüksekliği gibi konularda yönetmelikte belirtilen ebat ve sistemde yapılmalıdır.
  •  Yangın merdiveni yapılırken mutlaka basamaklarda ve sahanlıklarda 2/3 mm kalınlığında baklavalı sac kullanılmalıdır.
  • Yapılacak olan yangın merdiveninin dikeyde kullanılacak ana omurgaları ve basamakların alt kısmına döşenecek olan kutu profiller yapılacak yerin yüksekliği ve taşıyacağı ağırlığın statik hesapları yapılarak uygun ölçü ve kalınlıklarda karar verildikten sonra uygulanması gerekmektedir.
  • Yapılacak olan konstrüksiyon mutlaka zeminde yapının oturtulacağı alana ve bina cephesine uygun yerlerden 10 mm kalınlığında flanşlar ve gerekli aparatlar yardımı ile sabitlenmelidir.
  • Oluşturulan yangın merdiveninin etrafı komple dikeyde belirli aralıklarda ( yangın merdiveni yönetmeliğinin tavsiye ettiği aralık ölçüsünde ) olmalıdır.
  • Etrafı ızgara şeklinde dikeyde birbirine paralel olarak döşenmiş profiller kuşak diye tabir ettiğimiz şekilde yatay olarak sabitlenmeli ve bu sayede hem sağlamlaştırmak hemde yapının sallantısını kesmiş olunur.
  • Yapılan Yangın merdiveni veya çelik konstrüksiyonda kullanılan metal malzemeler mutlaka antipas özellikli metal boyası ile boyanmalıdır

Yukarıda belirtilen maddeler genel hatlarıyla yangın merdiveni yaptıracak kişi yada kurumların bilmesi gereken bilgilerdir. Yönetmeliğin belirlediği ölçü ve ebatları firmamızla irtibata geçerek öğrenebilir bilgi alabilirsiniz.   Yangın merdiveni çeşitleri : Yangın merdivenleri 2 ye ayrılır  .  Z tipi yangın merdiveni , Döner (Spiral) yangın merdiveni. Son yangın ve yangın merdiveni yönetmeliğine göre istisnai durumlar harici binalar ve her türlü yapılarda z tipi yangın merdiveni talep edilmektedir.

Yangın Merdiveni Yapımında Yapılan Yanlışlar:

Yangın merdivenleri malumunuz metal profiller veya mecburi proje uygulamaları veya taşıyacağı aşırı yük nedeni ile tercih edilen taşıyıcı genel konstrüksiyon ürünleri olan NPU veya NPI gibi metal ürünlerden imal edilir.

Kullanılacak olan malzeme yapılacak çelik konstrüksiyon yangın merdiveninin ölçüleri ile yani uygulanacak olan yapının genişliği veya yüksekliği ile doğru orantılıdır.

İnsan sirkülasyonunun veya fazla sayıda insan barındıran çok katlı yüksek veya geniş yapılarda yangın merdiveni ebatları yapılarda panik durumu yaşandığı olayların yangın, terör, kısaca acil çıkış gerektiren durumların tahliyesi sırasında daha fazla insan taşıyacağı için daha büyük ebatlarda ve daha dirayetli malzemeler kullanılarak imal edilmek zorundadır.

Bu tür durumlarda yangın merdiveni imal ederken bu konuda uzman olan kişi veya kurumların ön gördüğü yada mecburi kıldığı kurallara ve şartlara uyulmak zorundadır.

Yangın merdiveni imalatında yapılan yanlışları özetlemek gerekirse maddeler halinde sıralayalım;

  • Uzman görüşü olmadan karar verilen konstrüksiyon malzemeleri yani profiller vs. kullanılarak yapılan yangın merdivenleri;

Bu konuyu açmak gerekirse her demir doğrama işi yapan kişi veya firma piyasa diliyle demirci yangın merdiveni yapabilir veya doğru malzemeyi bilir ve buna göre imal eder anlamına gelmez.

Çünkü yangın merdiveni yapmak her hangi bir kapı pencere yapmak gibi değildir. Güvenlik amaçlı yapıldığından ve yönetmelik gereği mecburi olduğundan belirli şartların ve yapım şeklinin bilinmesi yerine getirilmesi gerekmektedir.  Yani her kaynak yapabilen yangın merdiveni imalatından anlamaz ve yapamaz yangın merdiveni yapmak ayrı bir bilgi ve tecrübe gerektirmektedir.

  • Yangın merdiveni imalatı esnasında malzeme kullanırken müşteriye verilen ucuz fiyat nedeni ile iş ve malzeme kalitesini düşürmek;

Bu konuda yangın merdiveni yaptırılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Hepimizin yaptığı gibi bir iş yaptırmadan önce doğal olarak fiyat araştırması yaparız. Araştırma yaparken sadece fiyat odaklı yaklaşmak büyük yanlıştır.

Mutlaka teklif veren firmaların tekliflerinde ne malzeme kullanacağı imalat aşamalarını nasıl yapacağını taahhüt eden beyanları olmalıdır.

Örneğin yangın merdiveninin basamak ve sahanlıklarında kullanılacak taban sacları 2/3 mm baklavalı sac olmalıdır.

Kullanılacak malzemeyi teklifte yazması yeterli değildir teklif sonrası imalat aşamasında mutlaka malzeme kalınlıklarını ve evsafını kontrol ediniz.

Bu konuda özenle uyarmamızın amacı son zamanlarda ithal edilen bazı taban saclarının aynı görünümde ama standart dışı ½  mm kalınlığında kırılmaya ve baskıya dayanıksız esneme gösteren kısa ömürlü malzemeler kullanıldığını biliyoruz.

Değerinin altında fiyat veren firmalar maalesef bu tür malzemeler kullanarak iş yapmakta sonrasında tüketiciler ruhsat alma veya itfaiye raporu alırken en önemlisi bir kaç yıl sonra yapılan işin kırılıp dökülmesi gibi büyük sorunlar yaşamakta dır.Bu durumda size ekstra maliyet ve zaman kaybı demektir.

  • Yangın merdiveni yapılacak olan yapıda keşif işlemi yapılmadan imalat yapılacak sahayı tespit etmeden verilen fiyatlar;

Böyle durumlarda fiyat aldığınız firma veya kişiler keşif işlemi yapmadan fiyat veriyorlarsa itibar etmeyiniz. Keşif aşaması maliyetli ve zahmetli bir iştir. Teklif verilecek olan işin onaylanıp onaylanmayacağı henüz belli değildir ve sonucu belli olmayan bir iş için çoğu amatör firmalar maliyetli bir keşif işlemi yapmak istemezler. Bir firma için keşif işlemi demek en az 1 personelin yarım gününün gitmesi ve keşif yerinin uzaklığına göre değişen yol masrafıdır.

Özetle bir keşif maliyeti ortalama 100 TL. dir ve bu işi hakkıyla yapmayan ucuza malederek iş almaya çalışan firmaların tercih etmediği bir durumdur. Firmamız keşif işlemini ücretsiz olarak yapmakta ve müşterimizden her hangi bir bedel istenmemektedir.

Mutlaka fiyat alacağınız iş için, iş yapılacak yerde keşif işlemi yapılmasını talep ediniz keşif yapmaya gelen ustanın yönetmelik hakkında veya yapılacak işin detayları hakkında bilgi alınız ve bahsedilen konulara vakıf olup olmadığını kontrol ediniz. Keşif yapılan iş sonrası fiyat tekliflerini değerlendiriniz.

  • Alacağınız yangın merdiveni tekliflerinde mutlaka iş teslim süresinin belirtilmesini isteyiniz.

Ve bu konuda zamanında bitirilmeyen iş için bir yaptırım uygulayınız yahut talep ediniz.  Maalesef yine değinmek zorunda kaldığımız değerinin altında fiyat vererek sırf işi almak için hem sektörümüze hem müşterilerimize zarar veren firmalar genelde 3 günlük işi 15 güne hatta 1 ay gibi uzun bir süreye yayarak teslim etmektedir. Bu durum sizi fazlasıyla rahatsız edebileceğini tahmin edersiniz. Ucuz fiyat politikasıyla fazla iş alma ve sürümden kazanma yoluyla yola çıkan kişi yada kurumlar alınan normalinde 3 günlük işi 1 ayda tamamlayarak eş zamanlı kapasitesinin üzerinde iş alarak bir çok kişiyi hem zamandan hem mali olarak mağdur etmektedir.

Bu konuda bir çok müşterimiz firmamıza müracaat ederek yarım kalmış işi veya yönetmelik haricinde yapıldığı için belediye ve itfaiye onayı alamadıkları işleri tamamlamamızı talep etmektedir.  

Yazımızın devamını ilgili sayfamızda bulabilirsiniz.

Neden Yangın Merdiveni Yaptırılmalıdır ?

Öncelikle yangın merdiveni bildiğiniz üzere keyfi veya dekorasyon amaçlı yapılan bir şey değildir.  İnsanların tahliyesi ve binaların korunması için  ” yangından korunma yönetmeliği ” adı altında yasalaştırılmış mecburi bir güvenlik önlemidir. Yangın merdiveni imal edilirken uyulması gereken zorunlu şartlar ve kriterler mevcuttur. Bu kriterlere uymak ve bu yönetmeliğe göre imal etmek bina içinde yaşanabilecek yangın veya tahliye gerektiren afetlerde insanların güven içinde sağlıklı bir şekilde tahliyesi için büyük önem kazanmaktadır. Yanlış ve yönetmelik haricinde yapılan yangın merdivenlerini öncelikle belirtmek gerekir ki itfaiye ve belediye tarafından kabul görmez yapılan tüm çalışmayı yok sayarak yeniden yönetmeliğe uygun halde imal etmenizi isteyecektir. Bu durum size artı maliyet ve zaman kaybı yaşatacaktır. Sitemizde sık sık bahsettiğimiz ve üzerinde durduğumuz konulardan biride yanlış firma seçimi ve tecrübesiz işinde uzman olmayan kişilerle çalışma sonucu yaşanan sorunlar. Fiyat konusunda firmamız yangın merdiveni imalatının olması gereken kullanılması mecburi malzemelerden imal ederek, konusunda uzman ekibi ve makine parkuru ile sürekli iş devamlılığını yani sürümden kazanma felsefesi ile fiyatlarını her uygun tutmuş ve bu sayede yeni müşteriler edinmiş uzun süreli dostluklar yakalamıştır. Belirtmek gerekir ki her işin bir maliyeti ve gideri , pazarı vardır. Makul ölçüdeki bir fiyatın altında bulduğunuz fiyatlara mutlaka şüpheci yaklaşarak detaylı bilgi ve teklif isteyiniz.

Bunun iki sebebi vardır ;
Birinci Sebep ;

Yaptırılması ve kullanılması mecburi malzemelerin altında malzeme kullanılarak maliyet düşürülmek istenecek ve sonuç olarak yönetmelik harici bir konstrüksiyon oluşturulacak . yapılan iş kabul görmeyeceği için sil baştan başlayacaksınız. aynı firmayla muhtemelen sorun yaşayacağınız için yeni bir firma arayışı içine gireceksiniz . Bu işlemde size yenisinden daha pahalıya ve daha çok zaman kaybına yol açacaktır.

İkinci Sebep ise ;

Ucuz fiyat verip işi almak isteyen firma veya kişiler işin sonunda işin maliyetinin altından kalkamadığını anladığında ya işi yarım bırakacak yada sizden antlaşma haricinde para isteyecektir. Yukarıda bahsettiğim olaylar maalesef yaşanmaktadır. Hatırlatmak gerekirse ” Ucuz Etin Yahnisi Olmaz ”  atasözünü unutmamak gerekir. Neden bu konu üzerinde bu kadar çok duruyoruz ; çünkü sektörümüz adına yaşadığımız ve savaş verdiğimiz kötü niyetli veya merdiven altı diye tabir ettiğimiz kişi veya firmaların tuzağına düşmenizi istemiyor , yaptığımız işten keyif ve verim almak istiyoruz.

Yangın merdiveni fiyatları hakkında araştırma yapıyorsanız size yardımcı olabilecek bir kaç bilgi vermek isteriz.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki en sağlıklı yangın merdiveni fiyatı yapılacak olan yerin keşif işlemi yapıldıktan sonra verilmesidir. Firmamızdan talep edeceğiniz keşif hizmeti tamamen ücretsizdir. Ama ortalama fiyatlardan bahsetmek gerekirse  Z tipi yangın merdiveninin teklif fiyatı kat başına . arasında değişmektedir. Yapılacak işin detayına ve uygulanacak cephenin durumu ve uygunluk derecesine göre bu maliyet azalıp veya yükselmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz yangın merdiveni rakamları 2014 yılının ilk yarısındaki malzeme maliyetleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış asgari maliyetli iş teslim fiyatıdır. Yangın kapıları ve cephe üzerinde kapılar için cephede yer açma kırma dökme vs. gibi işlemler hariçtir. Yangın kaçış kapılarının fiyatlarından bahsetmek gerekirse bu konu daha fazla fiyat değişkenliğine sahiptir. Bu değişkenlik Yangın kapılarının kullanıldığı malzeme panik bar sayısı boya kalitesi ve iç izolasyon malzemesinin kalitesine göre değişiklik gösterir. Yangın çıkış kapılarının Ayrıca fiyat farklılığı gösterdiği konulardan biride uygulanacak cephenin duvar kalınlığı dır. Duvar kalınlığı standart 14 / 15 cm olması gerekirken zaman zaman standart dışı daha kalın duvarlara sahip cephelerde özel imal edilmesi gereken ayarlı kasalı yangın çıkış kapısı imal edilmek zorundadır. Bu durumda artı bir maliyet demektir. Standart uygulanan yangın çıkış kapıları tekrar bahsetmek gerekirse kalite ve ihtiyacın talebine göre 500 TL. ile 1500 TL. arasında değişmektedir. Bu fiyatlara montaj dahildir.

Hatalı Ve Yönetmelik Dışı Yapılan Yangın Merdivenlerinde Yaşanabilecek Sorunlar:

Yanlış imalat programı ile veya yönetmelik harici kalitesiz ve ince malzeme kullanılarak yapılan yangın merdivenlerinin doğuracağı sonuçları zaman zaman haber bültenlerindeki yangın haberlerinde duyuyor ve izliyoruz.  Yangın merdiveni panik yaşanan durumlarda insanların tahliyesini sağlamak amacı ile kuruluyor yani can güvenliği için yapılıyor. Kalitesiz ve ucuz iş diye tabir ettiğimiz şekilde imal edilen yangın merdivenlerinin yukarıda saydığımız hallerde kullanılması durumunda daha çok zarar vermekte hatta daha fazla can ve mal kaybına yol açmaktadır.

Bu tür ihmallerle yapılan yangın merdiveninde yaşanan can kayıpları ve zararda yapan firma ne kadar sorumlu ve hatalıysa o firmaya sırf ucuz fiyat verdi diye tercih eden veya gerekli araştırmayı yapmadan tercih eden iş sahipleri de sorumludur.

Bu konu hem vicdani hem de hukuki bir sorumluluktur.

Konutlarda inşa edilen yangın merdivenleri panik durumlardaki kaçış yolu olması dışında odanın veya apartman boşluğunun belirli bir bölümünden çıkılması hasebi ile  gençlerin ve çocukların çok ilgisini çekmektedir. Gençler veya çocuklar zaman zaman toplanıp yangın merdivenlerinde vakit geçirmeyi severler. Yaşanan durumlardan örnek vermek gerekirse evin dışında en yakın yer olarak görüldüğü için ailelerinden gizli sigara içmek isteyen ergenler veya farklı bir atmosferi olduğunu düşündükleri için çocuklar orada oyun oynarlar. Hatalı yada ihmal söz konusu olan yangın merdivenleri bahsettiğimiz durumlarda çocuklar ve gençler için büyük tehlike oluşturmaktadır.

Çevre korkulukları yönetmeliğe aykırı ve standart dışında bir aralığa sahipse düşme tehlikesi yaşanacaktır.  Veya gerekli kalitede veya özende yapılmayan kaynak işlemlerinin yüzünden bağlantı yerlerinde kopma yaşanarak yine düşme veya yaralanmalar söz konusu olacaktır.Yine aynı örnekte söz konusu olan tehlikeler standart dışı taban sacları kullanılarak basamakların yerinden kırılması veya kopması sonucu oluşmaktadır.

En önemlisi de genel olarak yanlış ve yönetmelik harici yapılmış olan yangın merdivenlerinin zaman içerisinde veya yapım aşamasında bina cephesinden ayrılarak çökme veya devrilmesi durumu yaşanmasıdır ki bu düşünmek bile istemediğimiz sonuçlar doğurur. Bu tür yaşanabilecek kazalarda hem can kaybı hem mal kaybının önüne geçmek imkansızdır. Sonuç olarak yaşan firmanın yanında sizde sorumlu tutulacağınız için çok ciddi yaptırımlara maruz kalabilirsiniz.

O yüzden sık sık yazılarımızda ve makalelerimiz de üzerinde duruyoruz . Her işin ve her ürünün bir maliyeti ve yapım bedeli vardır. Sektörümüzde bir çok firma işini hakkıyla yaptığı ve emeğinin karşılığını olması gerektiği kadar talep ettiği gibi tam aksine yapılacak işi malzemeden çalarak veya diğer yazılarımızda bahsettiğimiz nedenlerden  dolayı ucuza fiyat vererek işi alıp bu tür sıkıntılara sebep olmaktadır.

Lütfen fiyat alırken sadece fiyatın ucuz olup olmadığına bakmayınız..

Yangın Merdivenleri Sigara İçme Bölümü Olarak Kullanılıyor :

Son zamanlarda insanların yaşadıkları ve çalıştıkları alanlarda uygulanan sigara içme yasaklarının sonucunda bir çok kurum ve kuruluş çözüm aramaya başladı.

Bir çok yapıda bu iş için uygun alan olmadığı için yangın merdivenlerinde özel alanlar oluşturularak bu ihtiyacı gidermek zorunda kalıyorlar.

Buraya kadar sorun yok güvenli ve yönetmeliğe uygun yapılan yangın merdivenleri bu ihtiyaca cevap verebilir.

Sorun şu ki diğer yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere yönetmeliğe aykırı yalan yanlış amatör firmalar tarafından yapılmış yangın merdivenleridir.

Ucuz işçilik sonucu malzemeden kısıtlanarak yapılmış yangın merdivenlerinde sık sık görülen hatalardan biri yangın merdiveninin çevresine uygulanan ızgaralar ve ızgaraların birbirine olan mesafe darlığıdır.

Yönetmelik dışı yapılmış geniş aralıklarla döşenmiş ızgaralar yetişkin insan veya çocuk geçebilecek şekilde imal edilmiş ise insan hayatını tehdit eden önemli bir konudur.

Kenar korkulukların yanı sıra diğer önemli konu ise sahanlık ve basamaklarda kullanılan taban saclarının ince malzemeden kullanılmış olması veya gerekli kalitede kaynak sabitleme işleminin yapılmamasıdır.

Topluca çıkılan yangın merdivenine aşırı yük bineceği ve baskı yapacağı için kaynak işlemi gerekli kriterlerde ve uygunlukta yapılması gerekir.

Aksi bir durumda yaşanabilecek olaya kaza değil facia denir ve bir çok kişinin yaralanması hatta ölmesi ile sonuçlanır.

Bu durumun sorumlusu ise ilk olarak kurum yetkilileri sorumlu tutulacağından adli yaptırımları ağır ve istenmeyen sonuçlar doğuracaktır.

1
Hemen Teklif Al
Powered by